Foredrag: Til Mars! med Eirik Newth

Eirik Newth beskrives som norsk forfatter, astrofysiker, blogger og mediepersonlighet. Han kommer til oss for å snakke om Mars:

For kort tid siden lovet Elon Musk oss at vi ikke bare skal til Mars, men vi skal dit i romskip som er som hentet rett ut av litteraturen. Høye, staselige raketter med plass til 40-50 kolonister i slengen skal gå i skytteltrafikk om 15 år. Målet er at det skal bo millioner på Mars innen 2100.

Frem til nå har alle realistiske visjoner av Mars-ferder (opp til og inklusive Andy Weirs «The Martian») forutsatt at vi drar dit for å drive vitenskap. Musk vil dra dit for å bygge et nytt samfunn, og det er en helt annen skål som rimelig kan være.

Jeg skal snakke om dette; om hvordan en Mars-koloni kan komme til å organisere seg, hva slags lovverk den vil få og ikke minst hva kolonistene skal leve av dersom en Mars-bosetning skal bli bærekraftig. Dette har det vært forsket lite på, men temaet er jo dekket litterært.