Gjest: Ørjan Norhus Karlsson


Bilde: Julie Pike

Ørjan Nordhus Karlsson (f. 1970) er utdannet sosiolog og jobbet lenge i forsvaret. Nå er han avdelingsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Ørjan var allerede en veletablert forfatter av krim- og spenningsromaner da han i 2014 utgav Huset mellom natt og dag, den første boken i en science fiction-serie som fortsatte med Speilets bakside i 2016. Ørjan har de siste årene også utgitt tre romaner med fantastiske elementer for ungdom. Samtidig med Norcon utkommer Stjernefall, som er forhistorien til Huset mellom natt og dag.

Gjest: Tonje Tornes


Bilde: Lars Myhren Holand

Tonje Tornes (f. 1977) er en norsk forfatter og tegneserieredaktør. Siden 2006 har hun jobbet med tegneserier som Donald Ducks Hall of Fame, Rocky (tegneserie), Pondus, Rutetid og Lunch.

I 2013 debuterte hun med Hulder – første bok i Kire-serien, på Gyldendal forlag. Dette er en fantasyserie med røtter i norske myter og eventyr. Boka ble stemt fram som lesernes favoritt på barnebokkritikk.no og nominert til Arks barnebokpris samme år. Oppfølgeren Forbannet utkom i 2015.

Monster-panel

De kravler, bykser, flakser, flyr og glir. De gjemmer seg under broen eller dypt i havet, ute på den tåkete heden, i den mørke regnskogen eller under senga di (du vet de er der!).

Her kommer monstrene! Misforståtte, syndebukker når alt går galt, unevnelige, ufattelige, forskrekkelige, gyselige og fasinerende. Satt på jorden for å putte skrekk i oss. En gang var de en naturlig del av vår verden og folklore, i dag er de borte og glemt, eller utvannet i populærkulturen. Det er på høy tid å få verdens monstre frem i lyset igjen! De har tross alt en viktig rolle å fylle.

Bli med på en samtale om monstrene, hvem de er og deres plass i samfunnet vårt. Professor og historiker Erling Sandmo har dypdykket etter monstrene ute på de store hav og har nylig gitt mange av historiens sjømonstre et come-back gjennom boka Uhyrlig. Margrét Helgadóttir er redaktør for en syv binds bokserie med monsterfortellinger fra hele verden, nominert til British Fantasy Awards i både 2016 og 2017.

Teateret presenterer: 1984

16.00 Kunstnerisk innslag fra 1984.

16.05 Teatersalong: De mulige fremtider
Med forfatter Øystein Steene, Skuespiller Herman Bernhoft og regissør Kristina Kjeldsberg.

16.30 Teatersalong: Propaganda
Med medieviter Trine Syvertsen, historiker Bernt Hagtvet, prosjektleder i Fritt Ord Joakim Lie og ordstyrer og nestleder i tenketanken Agenda Kaia Storvik.

17.30 Introduksjon til 1984: Eventyr eller virkelighet?
Med regissør Kristina Kjeldsberg

Teaterets webside finner du her

Panel: Vi ser hva du skriver – og vi liker det ikke!

«1984» handler om det ultimate overvåkningssamfunnet. I vår verden har den offentlige samtalen stadig sneiet innom overvåkning, personvern og politiske valg. Vi har hatt avsløringene fra Wikileaks og Edward Snowden, diskusjonene rundt datadirektivet og publiseringen av Paradise Papers som har vist oss at overvåkning og informasjonsinnsamling er et tema som engasjerer sterkt.

Våre paneldeltakere tar utfordringen og diskuterer utviklingen.

Panel: Velkommen til verdens ende!

Vi ønsker alle velkommen til verdens ende!

Våre paneldeltakere diskuterer sine yndlingsapokalypser: Foretrekker vi atomvinter, biologisk katastrofe, teknologiens totale overtakelse, eller vil vi rett og slett kjede oss ihjel?

Panelet ledes av Torbjørn Øverland Amundsen.

Talk by Mike Carey: Time in Science Fiction

Talk by Mike Carey: Time in Science Fiction

«The future, in fiction, is a metaphor». So said Ursula LeGuin. But science fiction’s obsession with time merits deeper digging. Orwell’s 1984 deliberately makes time problematic in a number of ways, and for a modern audience those conundrums are compounded by our distance from his original story – and by our proximity to it! Using 1984 as a starting point, this talk explores how speculative fiction frames the human experience of time.

Gjest: Håvard Syvertsen

Håvard Syvertsen har dessverre måtte melde avbud!

Håvard Syvertsen (født 1962) har utgitt ca. ti romaner og novellesamlinger siden 1992. Men
det er først med den dystopiske Et uoverskuelig mørke fra 2017 at han beveger seg over i
Fabelprosaen. Boken er en nær-fremtids – fortelling om politisk forfølgelse i Norge. Hva skjer hvis det er vi som blir flyktningene? Vi følger tre personer som illustrerer den politiske og etiske dimensjon i boken, og problematiserer valg, forpliktelse og ansvar.

Håvard Syvertsen på Wikipedia

Håvard Syvertsen hos Aschehoug